close

Active location:

flag
Sweden
Currency: SEK

Select your country:

Förstoppning hos hund - orsaker, symtom och behandling för hund som är hård i magen

Hälsa
123
author

Skriven av Karin Lundgren

Leg djursjukskötare - veterinärteamet

Jag har jobbat de senaste 10 åren med det jag älskar - att se till att våra husdjur, speciellt katter och hundar, är friska och glada. Efter examen från SLU, 2013, har jag jobbat på både större djursjukhus och mindre kliniker, med anestesi, tandvård och nutrition.

Träffa teamet
arrow

Precis som människor kan även hundar drabbas av förstoppning. För vissa kan det hända vid något enstaka tillfälle och gå över av sig självt, medan andra verkar ha lättare att då och då bli hårda i magen. I denna artikel kommer vi att titta närmare på orsakerna bakom förstoppning hos hundar, vanliga symtom och behandling, samt hur det kan förebyggas.

Vad är orsaken till förstoppning hos hund?

En vanlig orsak vid tillfällig förstoppning hos hund är att den ätit en stor mängd svårsmält mat. Maten sväller i tarmen och drar till sig mycket vätska vilket gör att passagen stannar upp. Det kan också göra hunden uttorkad och i sin tur ännu svårare för avföringen att passera genom tarmen.

Andra orsaker till förstoppning kan vara smärta eller artros i rygg och höfter som gör det svårt för hunden att sitta ner och bajsa, främmande föremål som fastnat i tarmen, inälvsparasiter, uttorkning, inaktivitet eller felaktig kost. Vissa sjukdomar, som förstorad prostata, tumör i buken, eller problem med sköldkörteln kan också ge förstoppning som symtom. 

Vilka symtom visar hunden vid förstoppning?

En förstoppning innebär att avföringen har svårt att passera genom tarmen. Detta kan visa sig genom att hunden sitter och försöker bajsa utan att det kommer något, eller får sitta och krysta länge och får endast ut små mängder hård och torr avföring. Andra symtom kan vara att hunden inte bajsat på länge och dessutom uppvisar trötthet, eventuellt kräkningar och en öm och spänd mage. Hunden kan även ha svårt att komma till ro eller vara orolig.

När ska man söka veterinärvård?

En lindrig förstoppning eller hård mage kan gå över av sig självt, eller med förebyggande behandling som vi återkommer till nedan. Om hunden har svåra symtom, eller återkommande förstoppningar trots att åtgärder har vidtagits för att förebygga, bör hunden undersökas av veterinär. 

Kan man förebygga förstoppning hos hundar som lätt blir hårda i magen?

Det går att förebygga hård mage hos hunden, och för en hund som lätt blir förstoppad kan små justeringar räcka för att få magen i bättre skick, om den i övrigt är frisk. 

Utfodra med ett balanserat foder med nyttiga kostfibrer

Kostfibrer fyller flera funktioner i ett foder, där en av dem är att bidra till normala tarmrörelser och passagetid av fodret. Vårt helfoder för vuxen hund och valp innehåller naturliga, hälsosamma kostfibrer från rödbeta och bryggerijäst, som bidrar till god avföringskvalitet. De innehåller också prebiotika för att stötta en frisk tarmflora och ge näring till tarmens celler. Om din hunds foder inte innehåller tillräckligt med fibrer, kan man också tillsätta det i form av tillskott, som psylliumfrö.

Se till att hunden får i sig ordentligt med vätska

Brist på tillräckligt med vatten kan göra avföringen hård och svår att passera, eftersom tarmen då absorberar mer vätska från maten som passerar. De flesta hundar kan reglera sitt vätskeintag väl själva, men om du har en hund som lätt drabbas av förstoppning är det bra att se till att den alltid får i sig tillräckligt med vätska. Att den alltid har tillgång till rent vatten är såklart nummer ett, men det kan också vara bra att blötlägga hundens foder, eller byta ut något av hundens mål mot våtfoder istället.

Motionera mera!

Motion är bra för mängder av orsaker, men regelbunden rörelse är också bra för magen. Ta ut din hund på regelbundna promenader och ut och lek och rör på er. Fysisk aktivitet hjälper till att stimulera tarmrörelserna och kan vara till hjälp för hundar som blir hårda i magen. Att hålla hunden i god kondition och hälsosamt hull förebygger också många andra sjukdomar.

Undvik svårsmält mat

Undvik foder med högt innehåll av ben, eller att ge hunden för mycket ben att tugga på. Dessa kan inte smältas och riskerar istället att stoppa upp i tarmen. Se också till att hunden inte får tillgång till svårsmält mat som hästfoder eller frön, eller sätter i sig stora mängder torrfoder.

Sammanfattning

Förstoppning eller dålig mage är vanliga problem som kan påverka hundar. Genom att ge rätt kost, säkerställa tillräckligt med vätskeintag och främja motion kan du hjälpa din hund att förebygga och behandla förstoppning. Om problemet fortsätter eller om din hund visar allvarliga symtom, är det viktigt att rådfråga en veterinär för att få rätt diagnos och behandling.

För fler tips om hur du håller din hund frisk, läs våra bästa tips kring hur du ger ditt husdjur ett långt och hälsosamt liv.