close

Active location:

flag
Sweden
Currency: SEK

Select your country:

123

Din hunds ålder i människoår? 🎉

Tips & Fakta
author

Skriven av Karin Lundgren

Leg djursjukskötare - veterinärteamet

Jag har jobbat de senaste 10 åren med det jag älskar - att se till att våra husdjur, speciellt katter och hundar, är friska och glada. Efter examen från SLU, 2013, har jag jobbat på både större djursjukhus och mindre kliniker, med anestesi, tandvård och nutrition.

Träffa teamet
arrow

Våra hundar blir en allt mer naturlig förlängning av familjen och det är vanligt att vi som mattar och hussar är är nyfikna på vår hunds ålder i människoår.

Kan man verkligen översätta hundens ålder?

Det finns olika "metoder" för att beräkna en hunds ålder i människoår, som ger varierande svar. Den generella uppfattningen är dock att en hunds ålder inte direkt kan likställas med människoår, då vi inte åldras på samma sätt och har helt olika livsspann. Det bör alltså inte ses som någon vägledning för hur du ska anpassa din åldrande hunds liv. Men om inte annat kan det vara en god anledning att fira din hunds födelsedag flera gånger varje år!

Metoder för att räkna hundår

Den vanligaste metoden att översätta en hunds år till människoår är att räkna hundens första år som 14 människoår och sedan 7 människoår för varje hundår. Till exempel är en hund på 1 år 14 år i människoår, en hund på 3 år är 28 år gammal i människoår och en hund på 8 år är 63 år gammal i människoår.

Det finns också andra beräkningsmetoder som på ett annat sätt försöker omvandla hundens biologiska klocka till mänskliga levnadsår. Formeln som används för att bestämma en hunds ålder blir då: 16 * ln (hundens ålder) + 31. Det betyder att en 1-årig hund är 31 år, en 3-årig hund är 48,6 år och en 8-årig hund är 64,3 år i människoår. Att din två-åring då skulle vara 46, kanske däremot inte alltid känns som att det stämmer med din hunds energi och mognad...

Använd vilken metod du vill - men tänk på att det är mest för skojs skull!