close

Active location:

flag
Sweden
Currency: SEK

Select your country:

Så håller du kattens tänder friska!

Hälsa
123
author

Skriven av Karin Lundgren

Leg djursjukskötare - veterinärteamet

Jag har jobbat de senaste 10 åren med det jag älskar - att se till att våra husdjur, speciellt katter och hundar, är friska och glada. Efter examen från SLU, 2013, har jag jobbat på både större djursjukhus och mindre kliniker, med anestesi, tandvård och nutrition.

Träffa teamet
arrow

Att ha friska tänder ger rätt förutsättningar för en välmående och glad katt. En katt med god munhälsa mår bättre och lever till och med längre. I den här artikeln kommer vi gå igenom vad som kan vara viktigt att tänka på, vilka tandsjukdomar som finns hos katt, och hur du tar hand om kattens mun på bästa sätt!

Varför är det viktigt att ta hand om kattens tänder?

Tandsjukdomar är ett vanligt problem hos många katter. Studier visar att kring 50-90% av alla katter över fyra år drabbas av någon form av tandsjukdom. Tandsjukdomar innebär inte bara smärta och obehag i munnen, utan kan också påverka kattens allmänna hälsa. En dålig munhygien innebär en ständig inflammation i kroppen, vilket i längden kan leda till förhöjd risk för andra sjukdomar. Att ta hand om kattens tandhälsa är därför av största vikt för en frisk och glad katt.

Det är inte bara viktigt att ta hand om tänderna för att förebygga sjukdomar på lång sikt, utan tandsjukdomar orsakar också smärta och obehag. Det är inte ovanligt att katter går med tandvärk utan att visa symtom på att de har ont. Om katten går med inflammation i tandköttet eller dålig munhygien under en längre tid, kan det leda till tandlossning, det vill säga att katten tappar tänder. Känner du dig osäker på om din katts tänder och tandkött är friska, bör du alltid be din veterinär om råd.

Vad kan dålig andedräkt hos katt bero på?

Dålig andedräkt hos katt kan vara kopplat till tandsten och inflammation i munnen. Plack är en bakteriefilm som bildas på tänderna, som när den blandas med mineraler i kattens saliv, byggs upp till tandsten. Detta leder i sin tur till infektion och inflammation i tandköttet. Infektion i tänder och tandkött kan ge en mycket dålig andedräkt hos katten. Har din katt dålig andedräkt, bör du med andra ord boka en tid hos din veterinär för att få en kontroll av munnen. Om tandsten och inflammation i tandköttet inte åtgärdas, kan det på lång sikt leda till att katten tappar sina tänder, det vill säga utvecklar tandlossning, som vi berättar mer om nedan.

Måste man borsta tänderna på sin katt?

Några av de vanligaste tandsjukdomarna går att förebygga med att borsta tänderna på sin katt. Nedan går vi igenom kattens vanligaste tandsjukdomar,, samt tips på hur du kan göra för att komma igång med att borsta tänderna på din katt.

Gingivit och parodontit

Gingivit är en medicinsk term som betyder inflammation i tandkött. Gingivit uppstår ofta till följd av plack och tandsten, som skapar ett rött och inflammerat tandkött. Om tandsten och gingivit pågår under en längre tid, leder det i sin tur till följdsjukdomen parodontit. Parodontit betyder tandlossning, det vill säga att tandens fäste i tandbenet börjar luckras upp, och katten tappar till slut tänderna om det inte behandlas. Gingivit och parodontit går att förebygga med hjälp av tandborstning, då man håller tänderna rena från det plack och tandsten som orsakar det.

Tandresorption

Tandresorption, som också kallas TR eller FORL, är en väldigt vanlig tandsjukdom hos katter, som gör att tändernas emalj och rötter bryts ner. Man vet inte vad som orsakar tandresorption, men en stor faktor verkar vara genetisk, då man oftare ser sjukdomen hos raskatter som siameser och perserkatter. Eftersom orsaken inte är helt klarlagd är det i dagsläget oklart om tandborstning kan förebygga sjukdomen, men man ser att en god munhygien ger bättre förutsättningar för friskare tandkött, vilket gör att det alltid är rekommenderat även hos katter som drabbats av TR.

Att borsta tänderna förebygger sjukdomar

Att börja borsta tänderna på sin katt kan kännas utmanande och svårt. Det är viktigt att man börjar gradvis, och sakta vänjer katten vid hantering av munnen, innan man börjar med tandborste. På länkarna nedan får du lite tips om du vill börja träna.

Bra video som visar hur du borstar din katts tänder

Schema för hur du kan börja träna tandborstning under fyra veckor

Hur ser jag till att min katts tänder är friska?

Eftersom tandborstning kan förebygga både gingivit, tandlossning och eventuellt även tandresorption, är det att rekommendera för att hålla din katt frisk i munnen. Om det är svårt att borsta tänder, kan det vara bra att ändå ha som rutin att regelbundet titta katten i munnen. Då lär du dig snabbt att känna igen om något avviker, som att tandköttet ser rött ut eller någon tand ser missfärgad eller skadad ut.

Det är också bra att regelbundet besöka din veterinär för att få munnen kontrollerad, och rengöring om det behövs. Många katter mår bra av att få munnen rengjord hos veterinär med jämna mellanrum, precis som vi människor behöver besöka tandhygienisten. Följ din veterinärs rekommendationer så kan du känna dig trygg i att du ger din katt bästa förutsättningar för friska tänder och god hälsa!

Lycka till!