När det gäller hundar ger de flesta mat 2-3 ggr per dag, med en noga uppmätt daglig ranson för att inte bli för mycket, eller för lite. Men våra katter är fria själar på mer än ett sätt - de flesta kattägare fyller på skålen när den är tom och så sköter katten det på egen hand, och äter när den har lust. Men är det verkligen rätt sätt?
Många katter får fri tillgång på torrfoder, men med det kommer tyvärr ofta ett problem - övervikt. Att katten själv kan reglera så att den äter lagom mycket är en myt, då ungefär 50% av katterna i Sverige idag är överviktiga. Torrfoder är energitätt, och de flesta katter tenderar därför att äta för mycket om de har fri tillgång. Övervikt är kopplat till förhöjd risk för flera sjukdomar, som diabetes, urinvägssjukdomar och ledproblem.
För att avgöra hur mycket mat din katt ska ha, bör du ta fodrets utfodringstabell till hjälp. Du ska också alltid bedöma kattens hull och anpassa utfodringen därefter. Genom att följa fodertabellen och väga in kattens hull i bedömningen, får du fram hur mycket mat katten ska äta per dag.
Om din katt är i överkant i hullet, bör du sänka den dagliga givan något. Därefter kan du dela upp ransonen i portioner över dagen. Upplever du att katten efter ett par veckor eller en månad har gått upp eller ned i vikt, justerar du mängden därefter och ökar eller minskar givan.
Vår fodertabell för vuxen katt utgår från kattens vikt och aktivitetsnivå. Om din katt är kastrerad eller innekatt rekommenderar vi alltid att utgå från den lägre aktivitetsnivån. Om du har en aktiv utekatt eller katt som har svårare att hålla hullet, kan du utgå från den högre.
Då kommer vi in på en utmaning - katter vill småäta. Katten fångar naturligt många små byten, och äter därför lite men ofta. När man tittar på ätbeteende hos tamkatter ser man att de gärna äter ungefär 10-14 gånger per dag om de får välja själva. Det kan då bli lite problematiskt, eftersom få djurägare har möjlighet att utfodra katten så många gånger.
Det finns både tekniska och kreativa lösningar på problemet. En teknisk lösning är att skaffa en foderautomat, som du sedan ställer in på mängd och antal utfodringar, och så pytsar den ut kattens dagliga ranson så många gånger per dag som du önskar.
En lite billigare lösning kan vara att köpa en labyrint eller utfodringsleksak, som det kanske räcker att du fyller på två-tre gånger per dag. De flesta katter äter då inte upp allt på en gång, utan får jobba lite för att få fram några bitar, och går sedan och vilar en stund innan de är motiverade att jobba igen för maten. Det här sättet är också bra då det ger katten både fysisk och mental stimulans, och blir mer likt kattens naturliga beteende då man först måste anstränga sig lite innan man får mat! Här är det bara fantasin som sätter gränser - många utfodringsleksaker kan du bygga själv av gamla äggkartonger eller toarullar, och låta katten lista ut hur den ska få tag på maten.
Ett tredje alternativ är helt enkelt att testa - prova att börja begränsa maten och ge katten till exempel mat tre gånger per dag. Vissa äter ändå bara litegrann och sparar halva portionen till senare. Äter din katt upp allt på en gång och går sedan och skriker efter mer tills nästa gång det är dags för mat? Ja, då kan det vara bättre att ge den en utmanande leksak att jobba med!