Siv ger trygghet och frihet för sin förare
Vi på petgood är mycket glada och stolta över vårt samarbete med Kustmarkens Hundtjänst som föder upp och tränar majoriteten av de ledarhundar vi har i Sverige. Ledarhundarna har ett otroligt viktigt jobb där de ger säkerhet och rörelsefrihet för sina förare. Vi fick chansen att prata med en av dessa hundägare, Anna Lena, för att höra mer om henne och hennes ledarhund, labradoren Siv.
Vi på petgood är mycket glada och stolta över vårt samarbete med Kustmarkens Hundtjänst som föder upp och tränar majoriteten av de ledarhundar vi har i Sverige. Ledarhundarna har ett otroligt viktigt jobb där de ger säkerhet och rörelsefrihet för sina förare. Vi fick chansen att prata med en av dessa hundägare, Anna Lena, för att höra mer om henne och hennes ledarhund, labradoren Siv.
Jag fick henne några månader efter hennes tvåårsdag. Två år är åldersgränsen när hunden är färdigutbildad och redo att arbeta som ledarhund. Siv är nu snart fyra år gammal.
Siv är född på Kustmarkens kennel, och är en blandning mellan labrador och jaktlabrador. Efter att ledarhundsvalparna har flyttat från sin mamma bor de hos en fodervärdsfamilj för att få en bra grund i träningen. Efter ett år återvänder hundarna till Kustmarken för att genomgå sin utbildning till ledarhundar. Det finns flera prov som hunden måste klara för att bli godkänd. Då är de redo att flytta hem till sin nya familj.
För att skaffa en ledarhund ansöker du till ledarhundsorganisationen i Sverige. Efter att du blivit godkänd går du på informationskurs och det görs en bedömning av vad hunden kan hjälpa till med, och vilken typ av hund som passar. Synskadades Riksförbund äger fortfarande hunden, men den bor hos sin nya familj där den arbetar. Kustmarken är otroligt bra på att sätta ihop hundar med förare som fungerar och passar bra ihop!
Åh, visst var det en väldigt speciell dag när Siv kom hem till mig. Den här lilla juvelen dansade in och hoppade och studsade och var jätteglad! När du fått hem hunden går du en kurs tillsammans med en tränare från Kustmarken för att bygga upp relationen och träna på olika sätt. Man börjar med de vanliga promenadrundorna som föraren känner väl till, och tränar så att hunden stannar och går där den ska. Du börjar i koppel, och tränar sedan i en vit sele. Den vita selen betyder att hunden är godkänd som ledarhund och på jobbet. Nya sträckor och platser tränas sedan tillsammans med tränaren, så att svårigheten successivt ökar. Man går aldrig helt nya vägar själv, första gången tränas det tillsammans med en annan person som kan stötta.
Siv betyder otroligt mycket. Utan hund skulle jag inte kunna gå mina långa promenader. Visst tar det ett tag att bygga upp en nära relation, men nu är Siv en enorm trygghet för mig och ger mig frihet.
Inomhus hjälper Siv till genom att plocka upp saker, som pinnar och nycklar. Hon tycker att det är väldigt roligt att apportera och är väldigt skicklig på det. En gång letade hon efter något i hallen och jag kunde inte förstå vad hon letade efter, men så kom hon upp med nosen och lade försiktigt en liten tiokrona i min hand!
Som många labradorer är Siv väldigt glad och lekfull, så ibland får hon springa lös med en klocka eller leka i koppel. Men hon vet att när hon har selen på sig är det dags att jobba. Förutom att hon kan röra sig fritt i samhället ger hon också en mycket mer social kontakt med andra människor! Det är många fler som kommer fram och pratar när man går med hund.
Du ska komma ihåg att aldrig hälsa eller säga hej till en hund med vit sele eller assistansselen på. Du får gärna stanna och prata med ägaren men ignorera hunden även om det är väldigt lockande att hälsa.
Om du möter en ledarhund när du är på promenad med din egen hund, säg tydligt att du har en hund med dig, till exempel ropa "hej, jag går med en hund här". Försök att hålla avstånd och låt aldrig hundarna mötas på nära håll. Om du möter en hund med liten klocka runt halsen är det en ledarhund, så även då ska du respektera avståndet och låta ledarhund och ägare veta var du är. Vi hundägare med ledarhundar är också befriade från att behöva plocka upp efter hunden.
För att lära sig lite mer om uppfödning av ledarhundar, och för att höra mer om hur det var att träna Siv innan hon kom till Anna Lena, passade vi också på att fråga Kustmarken vad de har att säga om Siv.
Siv är uppvuxen hos en hästfamilj utanför Stenungsund så hon har spenderat mycket tid med unga och i stallet och på hästtävlingar. Hon har varit väldigt positiv och rolig att träna och riktigt snabb att lära sig.
Samarbete är väldigt viktigt när det kommer till ledarhundar. Hunden och föraren bidrar med var sin del och det är mycket träning för föraren innan ekipaget svetsas ihop. Men resultatet är överväldigande när man ser ett sånt här team. För oss känns det jättekul att Anna Lena fick Siv för att de passar så bra ihop och har utvecklats tillsammans till ett jättebra team.
Sivs mamma heter "Rubie" och är kullsyster till tv-kändisen "Lilla Nymo" från TV4 Nyhetsmorgon som också är en Kustmarkshund. I Sivs kull har alla syskonen utom ett blivit arbetande hundar; ledarhundar eller assistanshundar. Det är viktigt för oss att framtida ledarhundar och avelsdjur är samarbetsvilliga, robusta, modiga, har en god koncentration och är öppna och positiva mot människor och djur. Dessutom är hälsan av yttersta vikt! När vi väljer ut en avelstik är det viktigt att hon är som målet, i det här fallet som ledarhund. Dessutom vill vi att hennes syskon och föräldrar ska vara som ledarhundar. Då har vi stor chans att valparna också blir det. Vi på petgood är otroligt glada över att få veta mer om detta och tack Anna Lena för ett mycket intressant samtal och för att du så generöst delar med dig av dina och Sivs erfarenheter och relation. Vi är såklart också glada att både du och Siv är så nöjda med ditt foder och prenumeration hos petgood.
Vi vill även tacka våra vänner på Kustmarken för en inblick i hur ert fantastiska arbete ser ut med avel och utbildning av Sveriges ledarhundar.