close

Active location:

flag
Sweden
Currency: SEK

Select your country:

Hur mycket sover en katt?

Tips & Fakta
123
author

Skriven av Karin Lundgren

Leg djursjukskötare - veterinärteamet

Jag har jobbat de senaste 10 åren med det jag älskar - att se till att våra husdjur, speciellt katter och hundar, är friska och glada. Efter examen från SLU, 2013, har jag jobbat på både större djursjukhus och mindre kliniker, med anestesi, tandvård och nutrition.

Träffa teamet
arrow

En vuxen katt sover i genomsnitt 16 timmar per dygn. En liten kattunge kan sova ännu mer och slumra bort uppåt 20 timmar av dygnet. Våra fyrbenta vänner är verkligen tupplursmästare, men varför har de ett så stort sömnbehov? Vi svarar på några frågor kring katters sömn nedan!

Varför sover katter så mycket?

Katter är fortfarande lika sina vilda släktingar i många av sina beteenden. Vilda kattdjur spenderar mycket tid sovandes - det är helt enkelt smartare att spara energin till när den behövs. De ligger därför och latar sig större delen av dygnet. Energin samlas till gryning och skymning när det är dags för jakt. Du kanske också har märkt att din katt får “zoomies” på kvällstid eller tidig morgon och far runt som en galning i lägenheten precis när du har somnat till? Japp, då är det jakttiden som kickar in!

Hur länge sover en katt?

Katter har, precis som vi människor, olika sömnstadier och sömndjup. Ofta sover inte katten egentligen utan ligger och vilar, däremellan faller den i sömn. Sömnen alternerar mellan en ytlig sömn, som varar i ungefär en halvtimma per “sömntillfälle”, och djupsömn, som endast varar i 6-7 minuter. Under djupsömnen drömmer katten. Då kan man se att det rycker i morrhår och tassar. Däremellan spenderar katten tid på pälsvård, spana på sin omgivning, jaga eller leka.

Är mängden sömn normalt?

Det här helt normalt för katten att sova mycket - men förändras det under livet? Många upplever att katten sover mer efter att den kastrerats. Kastrering ger i sig inte ett ökat sömnbehov, men kastrerade katter har ett mindre behov av att patrullera sitt revir eller söka partner jämfört med okastrerade - och kan därför upplevas lite lugnare och "latare".

Äldre katter kan också sova mer än yngre. Något att vara uppmärksam på är om sömnbeteenden snabbt förändras - har din äldre katt tidigare varit väldigt lekfull men nu vill helst bara sova? Då kan det vara bra att boka ett veterinärbesök för att se så att det inte är något annat som har gett katten ökad trötthet.

Var gillar katter att sova?

Eftersom katten tillbringar mycket av sin tid sovandes är det viktigt att den har mysiga sovplatser där den känner sig trygg. Katter tycker om att komma upp på höjder eller kunna krypa undan när den sover. Ge gärna katten tillgång till en hylla eller ett högt klätterträd där den kan ha sin sovplats. Tänk på att sovplatsen är en plats där du alltid låter katten vara ifred, så att den kan sova ostörd där om den vill. Somnar katten i ditt knä, ja, då är det förbjudet att resa sig upp tills katten går självmant…

När det gäller val av sovplats, eller för den delen sovstil, är katter väldigt olika. Det är helt normalt med alla möjliga och omöjliga sovstilar. Vissa sover som en hoprullad kanelbulle, andra sover på rygg, en del med benen åt alla håll så att man funderar på hur det kan vara bekvämt. En del katter vill sova själv, medan andra hellre sover på dig. De väljer helt enkelt själva var det känns bäst och tryggast.

En mysig kattsäng behöver inte alls vara dyr. En favorit som aldrig blir gammal är kärleken till kartonger. Man vet direkt att det finns en katt i hemmet när man ser gamla skokartonger ståendes lite överallt. Våra kattkunder uppskattar sina leveranser då det innebär en ny färsk papplåda att slumra i, och vi älskar att se alla söta bilder på Petgoodkatter som sussar i sina nya, hållbara sängar.