close

Active location:

flag
Sweden
Currency: SEK

Select your country:

Hur mycket mat ska en valp ha?

Foder & Näring
Valp
123
author

Skriven av Karin Lundgren

Leg djursjukskötare - veterinärteamet

Jag har jobbat de senaste 10 åren med det jag älskar - att se till att våra husdjur, speciellt katter och hundar, är friska och glada. Efter examen från SLU, 2013, har jag jobbat på både större djursjukhus och mindre kliniker, med anestesi, tandvård och nutrition.

Träffa teamet
arrow

När den nya lurviga familjemedlemmen kommer hem kan det finnas många frågor om utfodring och näring för valpen. Hur ofta ska valpen äta, måste jag blötlägga maten och hur mycket mat ska valpen ha? Och visst ska valpar vara lite knubbiga och runda medan de växer? Här förklarar vi lite mer ingående om valpens näring, och hur du utfodrar optimalt med vårt valpfoder för en livlig och glad växande valp!

Hur ofta ska en valp äta?

En ung valps matsmältningssystem är inte lika utvecklat som en vuxen hund, och trots en mindre mage kräver de mer energi när de växer. För att inte överbelasta magen är det bra att dela upp valpens dagliga mängd foder så att den äter minst tre gånger per dag när den är liten. När valpen blir äldre kan du gradvis minska utfodringen till två gånger om dagen, som den sedan fortsätter äta in i vuxen ålder. Åldrarna som är lämpliga varierar med ras, då små raser växer färdigt tidigare och därmed kan gå ner till färre portioner tidigare.

Förhoppningsvis får du ett utfodringsschema från din uppfödare som visar hur de rekommenderar dig att mata en valp av just din ras och storlek första året, men annars är följande riktlinjer något du kan utgå ifrån. Om din valps mage reagerar med kräkningar eller diarré när antalet måltider minskar och portionerna ökar, eller den har svårt att äta sin dagsranson på bara två måltider, kan du behöva ta ett steg tillbaka.

Små raser:
• Cirka 2-5 månader: minst tre måltider om dagen.
• Cirka 5-6 månader och uppåt: två måltider om dagen.

Stora raser:
• Cirka 2-7 månader: minst tre måltider om dagen.
• Cirka 7-8 månader och uppåt: två måltider om dagen.

Hur länge ska man blötlägga valpens mat?

När valpen är som yngst, mellan två och tre månader, kan torrfodret blötläggas i lite ljummet vatten innan servering tills kulorna har mjuknat något. Detta gör torrfodret mer skonsamt att tugga för valpen och gör även maten lättare att smälta för matsmältningssystemet. Valpfoder är dock i sig utvecklade för att passa valpens mage och är lättsmälta, så det är inget måste att blötlägga om man inte vill.

Hur mycket mat ska en valp ha?

Hur mycket mat valpen ska ha varierar beroende på vilket valpfoder hunden äter. På påsen och i vår utfodringsrekommendation kan du hitta vägledning om hur mycket mat valpen ska ha per dag i gram av petgoods valpfoder. Tabellen är baserad på hundens förväntade vuxenvikt och valpens ålder i månader, och denna mängd fördelas på två eller tre måltider beroende på valpens ålder.

Precis som hos vuxna hundar kan behovet variera individuellt – vissa valpar går lätt upp i vikt medan andra kan äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt. Med en valp lägger man ofta mycket tid på att träna och ge godis för att uppmuntra till rätt beteenden, så kom ihåg att du även kan använda din valps dagliga matranson som godis – annars kan det sluta med att du ger din hund alldeles för mycket av det goda. För att avgöra hur mycket mat din valp ska ha måste du också hålla koll på valpens hull.

Hur ska valpens hull vara?

En valp kan vara svårare att bedöma hullet på än en vuxen hund, eftersom de har en något annorlunda kroppsform och kan vara lite oproportionerlig när de växer. Men även på en valp ska du kunna känna revbenen med ett lätt tryck över bröstet, och känna en midja. Valpen ska vara pigg, lekfull och glad. Fetma under tillväxt påverkar leder och tillväxt negativt, och kan leda till ledbesvär hos stora raser redan i unga år. Överviktiga valpar tar också med sig övervikten till vuxen ålder och kan vara svåra att få i normalt hull även när de har vuxit färdigt.

Många är rädda för att låta valpen röra sig för mycket – men övervikt är en större och värre påfrestning för lederna än hälsosam, naturlig rörelse för en valp. Om valpen känns lite för rund kan du behöva minska mängden mat lite, och öka försiktigt om den känns för tunn. Om du känner dig osäker kan du passa på att rådfråga din veterinär i samband med valpens 12-veckors vaccination eller andra kontroller under valpens första år.

Hur länge ska valpen äta valpfoder?

En bra tumregel är att valpen ska äta valpfoder tills den nått minst 80% av sin förväntade vuxenvikt. För de flesta hundar brukar det därför vara lagom att byta till vuxenfoder kring ett års ålder. Vi har skrivit en artikel om om skillnaden mellan valp- och vuxenfoder, och när det är lämpligt att byta till vuxenfoder beroende på storlek på din hund, där du kan läsa mer.

Lycka till med din nya fyrbenta familjemedlem!

Omnämnda produkter