close

Active location:

flag
Sweden
Currency: SEK

Select your country:

Fungerar verkligen dental sticks?

Foder & Näring
123
author

Skriven av Karin Lundgren

Leg djursjukskötare - veterinärteamet

Jag har jobbat de senaste 10 åren med det jag älskar - att se till att våra husdjur, speciellt katter och hundar, är friska och glada. Efter examen från SLU, 2013, har jag jobbat på både större djursjukhus och mindre kliniker, med anestesi, tandvård och nutrition.

Träffa teamet
arrow

För en riktigt frisk och god tandhälsa hos hunden, rekommenderar vi en dental sticks om dagen och tandborstning. Men vad finns det egentligen för belägg för att dental sticks har effekt, och vilka tandproblem kan de förebygga? Vi grottar här ner oss lite i några av de vetenskapliga studier som kikat på effekten av en daglig tuggpinne till vovven.

För dig som inte har lust att läsa hela texten kan vi egentligen sammanfatta svaret på frågan så här: De har faktiskt en effekt. De första varianterna av dental sticks kom under 90-talet, och därefter har flertalet studier kikat på deras effekt på både kort och lång sikt.

Vad visar studierna?

De flesta studier har lagts upp på liknande sätt. Hundarna som deltagit i studien har delats upp i två grupper; den ena gruppen har fått äta bara torrfoder, och den andra gruppen har fått äta samma torrfoder plus en daglig dental stick. Sedan har man efter ett visst tidsintervall gjort munhälsobedömningar och tittat på förekomsten av plack, tandsten och gingivit (tandköttsinflammation).

Alla studierna nedan visar en signifikant skillnad mellan grupperna – gruppen som fått äta en dental stick har betydligt lägre förekomst av dålig andedräkt, plack, tandsten och gingivit. Scrolla ner för att se slutsats från samtliga studier.

"Daglig administrering av dentaltugg visade sig minska halitosis, samt avsevärt minska gingivit, plack och tandstensackumulering och kan därför spela en betydande roll i förbättringen av hundens munhälsa på lång sikt."

En studie av Clarke et al tittade också specifikt på raser som oftare drabbas av tandproblem, det vill säga små raser. Denna studie genomfördes under 70 dagar och bekräftade också att en daglig dental stick minskade tandköttsinflammation och tandsten hos hundarna.

Gorrel et al gjorde 1999 en längre studie, som sträckte sig över hela 21 månader, för att utvärdera effekten på lång sikt. Denna studie visade att hundar som fått en dental stick sex dagar i veckan, hade lägre förekomst av tandsten, bättre munhälsa och kunde gå längre mellan tandstensbehandling hos veterinären.

Hur ska dental sticks användas?

Något som är värt att notera att i alla dessa studier där tuggbenen visat sig ha god effekt, har hundarna fått dental sticks dagligen eller minst sex gånger i veckan. Vi vill därför trycka på att ge en dental stick om dagen, för att säkerställa en riktigt god effekt och bästa möjliga munhälsa för din vovve. Våra dental sticks är berikade med insektsprotein och ingredienser som bidrar till god munhälsa och fräsch andedräkt, och utformade med borstande fiber i sin textur.

Och kom ihåg - även om dental sticks har en bevisad effekt, kommer det mest effektiva sättet att förebygga tandsten alltid vara tandborstning, och dental sticks ska användas som ett komplement. I den här artikeln kan du läsa mer tips för en god munhälsa eller hur du borstar din hunds tänder.

One dental stick a day, can keep the doctor away, so chew away!

Referenser från vetenskapliga studier

Clarke et al, 2011: Effectiveness of a vegetable dental chew on periodontal disease parameters in toy breed dogs

Slutsats: "Daglig administrering av dentala tuggan visade sig minska halitos, såväl som signifikant minska tandköttsinflammation, plack och tandstensackumulering och kan därför spela en betydande roll i förbättringen av hundens munhälsa på lång sikt."

Quest, 2013: Oral health benefits of a daily dental chew in dogs

Slutsats: "Att lägga till en tandtugg till kosten resulterade i statistiskt signifikanta minskningar av plack- och tandstensackumulering och oral lukt samtidigt som tandköttsindex förbättrades."

Gorrel et al, 1999: Effect of a new dental hygiene chew on periodontal health in dogs

Slutsats: "Daglig tillsats av tuggan till torrfodret var effektivt för att minska plack- och tandstensackumulering på tandytorna, och minskade även svårighetsgraden av gingivit och illaluktande oral lukt jämfört med att endast äta torrfoder."

Gorrel et al, 1999: Long-term effects of a dental hygiene chew on the periodontal health of dogs

Slutsats: "Resultaten av studien stöder att utfodring av tandhygientugg sex dagar i veckan minskar ansamlingen av tandsten, hjälper till att upprätthålla oral hälsa och ökar tidsintervallet mellan professionell tandrengöring."

Brown et al, 2005: Effective periodontal disease control using dental hygiene chews

Slutsats: "Tandhygientuggorna som testades i denna studie har potential att bidra till att minska förekomsten av tandsjukdom hos hundar."

Omnämnda produkter