close

Active location:

flag
Sweden
Currency: SEK

Select your country:

Ska du skaffa en valp? Läs vår checklista för en smidig start

Valp
123
author

Skriven av Karin Lundgren

Leg djursjukskötare - veterinärteamet

Jag har jobbat de senaste 10 åren med det jag älskar - att se till att våra husdjur, speciellt katter och hundar, är friska och glada. Efter examen från SLU, 2013, har jag jobbat på både större djursjukhus och mindre kliniker, med anestesi, tandvård och nutrition.

Träffa teamet
arrow

Ny valp i familjen? Åh, så spännande! För att underlätta förberedelserna svarar vi på de 7 vanligaste frågorna kring vad man behöver tänka på inför valpens ankomst. Se det som en liten checklista för en härlig och trygg första tid!

1. Vad behöver man till en valp?

Ingen panik, du behöver inte köpa hundra saker på en gång. Börja med det grundläggande såsom en mjuk bädd, mat- och vattenskålar, halsband, sele, koppel och leksaker. Självklart också ett riktigt bra valpfoder, godis och bajspåsar - kika in vårt paket för valp så har du en bra start!

2. Hur valpsäkrar jag hemma?

Ta bort allt farligt som kan vara lockande för en liten valp att tugga på, små saker som hunden riskerar att svälja, eller tunga saker som valpen riskerar att välta. Tänk också på att det kan vara bra att införskaffa grind eller kompostgaller för att kunna avskilja vilka ytor valpen får och inte får vara på, för att ha bättre uppsikt. Kika gärna in hos Hundprat.se för mer tips om hur du valpsäkrar hemma, både ute och inne.

3. Hur gör jag första tiden trygg för valpen?

Första tiden är det bra att bygga en trygg rutin, för att göra det lättare för valpen att komma till rätta i sitt nya hem. Sätt upp rutin kring när valpen ska äta, rastas och sova så det inte blir för mycket förändringar första tiden - det är mycket nytt för valpen ändå att vänja sig vid.

4. Hur mycket ska valpen äta?

Det finns många frågor kring valpens mat. Ska man blöta upp torrfodret? Hur ofta ska valpen äta, och hur mycket? Här svarar vi på dessa frågor, och några till, kring utfodring för valpar.

Något som är viktigt att tänka på är att utfodra valpen med ett komplett och balanserat helfoder just för valpar. Detta för att valpen ska få i sig alla näringsämnen han eller hon behöver för att växa, och att tillväxten ska ske i lagom takt för valpens storlek. Var därför noga med att följa utfodringsrekommendationer för det foder du ger, och att anpassa givan efter valpens hull. Vårt valpfoder är ett komplett & balanserat helfoder anpassat för valpens tillväxt.

5. När blir valpen rumsren?

Rumsrenheten kan många nyblivna hundägare känna sig osäkra inför, men det är lättare att få valpen rumsren med bra träning och tydliga rutiner, och som vanligt, massor av tålamod. I artikeln tips för att få valpen rumsren delar vi med oss av våra bästa råd - men spoiler alert: det finns inga genvägar.

6. När tappar valpar tänder?

Mellan ungefär 3-6 månader sker valpens tandbyte. Det innebär att valpens mjölktänder byts ut mot de permanenta, precis som hos människobarn. Det är en tid när det kan kännas som att de där sylvassa tänderna är precis överallt, och varken tofflor, mattor eller händer får vara ifred. Vi har skrivit en djupgående artikel om valpens tänder, med tips om hur du kan underlätta tandbytet.

7. När ska valpen vaccineras?

När du får hem din valp ska den ha fått sin första vaccination vid 8 veckors ålder av sin uppfödare. Ungefär 4 veckor senare, när valpen är 12 veckor gammal, ska den ha sin andra grundvaccination. Det är bra att i god tid ha kollat upp var du har dina närmaste veterinärkliniker och nummer till dem. Boka gärna god tid för ditt första besök, så att du kan göra besöket så trevligt och stressfritt som möjligt för din valp. Och ta med massor av gott godis såklart!

8. Ett sista tips…

Något du måste ha i överflöd den första tiden är tålamod. Kom ihåg att det tar tid, rutin, omtanke och tydlighet för att uppfostra en valp. Var beredd på att det kommer att vara utmanande perioder, håll dig till planen och ge valpen mycket kärlek och omtanke!

Bonus - video med tips till valpträningen!

I den här videon ger Jenny på Hundprat.se sina bästa tips på tre vanliga funderingar hos nya valpägare:

1. Hur får man valpen rumsen?
2. Hur tränar man valpen?
3. Hur får man valpen att sluta bita på saker?