close

Active location:

flag
Sweden
Currency: SEK

Select your country:

Varför spinner katter?

Tips & Fakta
123
author

Skriven av Karin Lundgren

Leg djursjukskötare - veterinärteamet

Jag har jobbat de senaste 10 åren med det jag älskar - att se till att våra husdjur, speciellt katter och hundar, är friska och glada. Efter examen från SLU, 2013, har jag jobbat på både större djursjukhus och mindre kliniker, med anestesi, tandvård och nutrition.

Träffa teamet
arrow

Det finns nog inget mysigare eller mer lugnande än att ha en spinnande katt som ligger och vibrerar i knät, med ökande och mer intensivt ljud när man kommer åt precis rätt ställe under hakan. Men varför spinner de egentligen, och vad betyder det?

Hur uppstår det spinnande ljudet?

Själva det spinnande ljudet uppstår från muskler i kattens struphuvud. Musklerna drar ihop sig och slappnar av i snabb takt, och skapar därför en vibration. När luft passerar struphuvudet när katten andas, skapas det mysiga brummande ljudet. 

Varför spinner katter - fyller det någon funktion?

Katter spinner inte bara när de blir kliade av sin favoritmänniska - det används också som kommunikation mellan katter. Katter spinner när de tvättar varandra och kattungar kan hjälpa sin mamma hitta till dem genom att spinna. Även kattmamman spinner för att förmedla trygghet och lugn till sina kattungar, och kattungarna kan spinna när de diar. 

Funktionen bakom spinnandet är med andra ord en form av kommunikation. Det är ett ljud som betyder: fortsätt, jag tycker att det är mysigt! Kommunikation stärker relationen mellan katter, och mellan katter och människor, och spinnandet är kattens sätt att signalera att den är nöjd, trivs och vänligt inställd.

Betyder spinnandet alltid att katten är nöjd?

Katter kan spinna i andra sammanhang än när de ligger i favoritfåtöljen och blir kliade av sin matte eller husse. Har du varit med om att din katt spunnit sig igenom hela veterinärbesöket? Det beror då oftast på stress, då spinnandet har en lugnande funktion på katten själv, även om det finns undantag med enstaka katter som tycker ett veterinärbesök är det mysigaste i hela världen.

Katten kan också spinna när den har ont eller är sjuk. Även här misstänker man att spinnandet har en lugnande effekt på katten själv, men det finns teorier om att det även kan ha en smärtlindrande och till och med läkande effekt.

Du behöver generellt inte oroa dig över att din katt har ont när den spinner, om den i övrigt verkar frisk och välmående, och spinner i helt förväntade situationer: när den myser i solen, gosar med dig eller förväntansfullt stryker sig runt dina ben när den ska få mat. Skulle den däremot verka obekväm, nedsatt eller krypa undan för sig själv och spinna utan att vilja bli rörd - då kan spinnandet vara en signal på att den inte mår bra.

Spinnandets effekt på matte eller husse

Att ha en spinnande katt i knät är inte bara mysigt för kattens skull - det har också positiva effekter på oss människor. Att ha djur omkring oss gör oss lugna och mindre stressade, och att klappa och mysa med sin katt i knät frigör må-bra-hormoner hos oss människor. 

Så, fortsätt klia och mys, det har verkligen bara fördelar: nöjd katt, starkare relation och välmående matte och husse.