close

Active location:

flag
Sweden
Currency: SEK

Select your country:

Min hund äter inte

Foder & Näring
123
author

Skriven av Karin Lundgren

Leg djursjukskötare - veterinärteamet

Jag har jobbat de senaste 10 åren med det jag älskar - att se till att våra husdjur, speciellt katter och hundar, är friska och glada. Efter examen från SLU, 2013, har jag jobbat på både större djursjukhus och mindre kliniker, med anestesi, tandvård och nutrition.

Träffa teamet
arrow

Att ha en hund som inte vill äta kan vara frustrerande och kännas svårt att hantera, speciellt när man som matte eller husse provar den tolfte typen av mat och hunden bara nosar på skålen och går. Här förklarar vi några möjliga orsaker till varför din hund inte äter och vad du kan göra åt det.

Är det normalt med dålig aptit?

Flera hundraser (labrador...) har en otrolig aptit och äter allt som hamnar i skålen eller faller på golvet. Andra hundraser kan vara mer naturligt kräsna. Att hunden föredrar att äta en gång om dagen, eller till exempel bara vill äta på eftermiddagen, behöver inte vara något problem. Så länge hunden håller sin vikt och muskelkondition, är pigg, frisk och glad och har en glänsande päls behöver man normalt inte oroa sig för att hunden får för lite näring, och kan acceptera att hunden äter lite mindre eller vill äta mer sällan än du förväntar dig.

Vissa hundar har även perioder då aptiten naturligt minskar – det är till exempel inte ovanligt att unga hanhundar äter lite mindre under perioden då hormonerna håller på gå loss, när de är fullt fokuserade på annat och maten blir mindre intressant. Tikar kan också ha sämre aptit under perioden då de löper eller är skendräktiga. Så länge hunden fortfarande är pigg och frisk och inte vägrar mat flera dagar i rad behöver du inte oroa dig för att hunden äter lite mindre i vissa perioder.

Valpar kan också ha lite sämre aptit under perioden de tappar tänder, om de är ömma i munnen och då är mer tveksamma till att tugga på torrfoder. Om valpen inte vill äta under perioden på grund av detta kan man prova att blöta upp torrfodret eller servera våtfoder under en period.

Äter inte hunden för att den är kräsen?

Som matte eller husse till en kräsen hund som inte äter är det lätt att bli desperat och byta hundmat ofta, eller ge hunden något annat att äta mellan måltiderna bara för att den ska äta något över huvud taget. Många gånger gör man dock hunden en björntjänst, och skämmer bort den så att den börjar förvänta sig matrester och andra godsaker istället för sin mat.

Har man maten framme hela tiden kan det också göra maten mindre intressant, då hunden vet att den alltid kan äta när den vill. I den här situationen kan några av våra tips nedan vara till hjälp. Tänk på att göra en ärlig utvärdering av hundens hull också - om hunden är överviktig, ja, då är det inte särskilt troligt att den faktiskt får i sig för lite mat.

Kan dålig aptit bero på att hunden sjuk?

Om en vuxen hund eller valp som tidigare ätit bra plötsligt slutar äta är det viktigt att boka tid hos din veterinär för att utesluta sjukdom som orsak. Orsakerna till att din hund inte äter kan vara många och beroende på vad veterinären hittar vid undersökningen av hunden kan både blodprov och annan diagnostik vara nödvändig. Möjliga förklaringar kan vara problem med mage och tarmar, smärta någonstans eller problem med tänderna. Om hundens aptit gradvis har minskat under en längre tid eller hunden har gått ner i vikt, eller har andra symtom, bör du också konsultera en veterinär för att utreda orsaken.

Vad kan jag göra?

Uteslut sjukdom

Om matvägran kommer plötsligt, din hund inte äter alls på flera dagar eller du upptäcker andra symtom förutom att hunden eller valpen inte vill äta, är rekommendationen att boka ett veterinärbesök för att utesluta sjukdomar som orsakar hundens dåliga aptit.

Ändra matningsrutiner

Om du alltid har maten tillgänglig, testa att ändra rutinerna så att du bara serverar hundens måltider två gånger om dagen, och ge lite mindre portioner varje gång. Ge hunden 10-15 minuter att äta, och ta sedan bort maten tills det är dags för nästa måltid. Det är då viktigt att vara konsekvent och inte ge hunden massa godsaker eller annan matunder dagen utan istället låta hunden bli hungrig till nästa portion.

Ibland behöver du helt enkelt byta foder, men att göra det för ofta utan att vara konsekvent i dina matningsrutiner, kan också få hunden att vänja sig vid variationen och vänta på att något bättre ska komma snart.

Knep för att göra maten mer intressant eller godare

För vissa hundar kan det räcka med att toppa maten eller blanda i några små bitar av något hunden tycker är extra gott. Serverar du torrfoder kan du även blötlägga det lite innan utfodringen, då vissa hundar föredrar detta. Att värma upp maten lite så att den är ljummen gör också att maten luktar mer, vilket kan göra vissa hundar mer sugna på att äta.

Att öka hundens motion och aktivering kan också leda till ökad aptit hos hundar som helt enkelt använder för lite energi för att bli hungriga. Du kan också kombinera aktiveringen med att använda hundens mat som belöning, eller leka med och gömma maten för att ge hunden en uppgift att utföra i samband med matningen, eller servera den i en aktiveringsleksak eller labyrintmatskål.

8 snabba tips för kräsna hundar:

  1. Uteslut sjukdom som orsak

  2. Gör måltider mindre frekventa

  3. Ha inte maten framme hela tiden

  4. Minska portionerna

  5. Byt foder

  6. Toppa, blötlägg eller värm maten

  7. Aktivera matning med sökövningar eller leksaker

  8. Öka hundens motion

Psst... vi får mycket feedback från hundägare med kräsna hundar och valpar som älskade vår insektsbaserade hundmat! Skicka bara ett meddelande till oss i chatten eller mejla oss om du vill ha ett gratisprov för din hund att smaka, eller beställ vår hundmat här.