close

Active location:

flag
Sweden
Currency: SEK

Select your country:

Hur många tänder har en hund?

Tips & Fakta
Hälsa
123
author

Skriven av Karin Lundgren

Leg djursjukskötare - veterinärteamet

Jag har jobbat de senaste 10 åren med det jag älskar - att se till att våra husdjur, speciellt katter och hundar, är friska och glada. Efter examen från SLU, 2013, har jag jobbat på både större djursjukhus och mindre kliniker, med anestesi, tandvård och nutrition.

Träffa teamet
arrow

En fullständig tanduppsättning hos en vuxen hund består av 42 tänder - 20 i överkäken och 22 i underkäken. Trots det är det inte helt ovanligt att hunden har färre än så. Den kan ha saknat anlag för vissa tänder från början, ha ett bettfel eller förlorat några till följd av tandlossning. Men vad kan man göra för att hundens tänder ska hålla sig friska (och sitta kvar) så länge som möjligt?

Hur många tänder har en valp?

När valpen föds har den inga tänder, men vid ungefär 3 veckors ålder bryter mjölktänderna igenom. Valpen har totalt 28 mjölktänder. Alla mjölktänder har oftast kommit fram innan valpen är 8 veckor, och den har med andra ord alla sina mjölktänder ute när den har kommit hem till sin nya ägare.

Mellan ungefär 4-7 månaders ålder byts mjölktänderna ut mot permanenta.

Har alla raser lika många tänder?

En hund ska normalt ha 42 stycken tänder när den är vuxen. Det är dock inte ovanligt att en vuxen hund har färre än så - speciellt hundar av små eller trubbnosiga raser kan sakna vissa tänder. Deras munnar är helt enkelt för små för att ha plats för alla tänder, och anlag för dessa tänder saknas. Normalt orsakar det inga problem för hunden att ha ett par tänder färre. Om du är osäker på om din hunds tänder eller bett ser normalt ut, kan du alltid konsultera din veterinär.

Hur tar man hand om hundens tänder?

Att ta hand om hundens tänder är viktigt för att den inte ska drabbas av tandlossning. Tandlossning beror på en inflammation i tandköttet som orsakas av bakterier från plack och tandsten. Inflammationen gör att de vävnader och ben som håller tanden på plats förstörs, och tanden lossnar, precis som namnet antyder. Det effektivaste sättet att bromsa förloppet är genom tandborstning. Dental sticks kan komplettera tandvårdsrutinen och hjälpa till att hålla tandköttet friskt.

Kika in artiklarna nedan för tips kring tandborstning och tandhälsa för din hund. Lycka till!

Omnämnda produkter