close

Active location:

flag
Sweden
Currency: SEK

Select your country:

Hur länge är en hund dräktig?

Tips & Fakta
Hälsa
123
author

Skriven av Karin Lundgren

Leg djursjukskötare - veterinärteamet

Jag har jobbat de senaste 10 åren med det jag älskar - att se till att våra husdjur, speciellt katter och hundar, är friska och glada. Efter examen från SLU, 2013, har jag jobbat på både större djursjukhus och mindre kliniker, med anestesi, tandvård och nutrition.

Träffa teamet
arrow

Att få se en kull valpar komma till världen är något av det mest magiska man kan uppleva. Små, gnyende knyten tittar ut en efter en, tvättas rena av sin mamma och kravlar trevandes omkring för att hitta fram till mammas mjölk. Snabbt kommer de till rätta med att dia och tystnaden lägger sig, medan både den nyblivna mamman och de nya liven pustar ut och slappnar av. Men fram tills dess då, hur lång tid tar det egentligen för en valp att bli till?

Hur länge är en hund dräktig?

En hund är normalt dräktig i 63 dagar från parning och därmed befruktning. Detta kan variera något mellan tikar, i intervallet 58-67 dagar. 

Vad händer under dräktigheten?

Nedan går vi igenom vad som händer i magen och vilka förändringar man kan se på en dräktig tik, vecka för vecka.

1-3 veckan

De första tre veckorna syns inte så mycket fysiska tecken på att tiken är dräktig. Vissa tikar kan ha en lite svullen vulva första veckan efter befruktning, och några får sämre aptit eller illamående. En del tikar blir lugnare eller lätt dämpade i temperamentet, men det finns också tikar som inte visar någonting alls under denna period, och allt är precis som vanligt.

4-5 veckan

Nu börjar det synas att tikens mage växer och hon går upp i vikt, samtidigt som hennes energibehov börjar öka. Vid den här tiden kan man göra ett ultraljud för att bekräfta om tiken är dräktig eller ej. Vid ultraljudet kan man avgöra ungefär hur stor kullen kommer bli, men det är ofta svårt att veta exakt hur många valpar det är.

6-7 veckan

Mot slutet av dessa veckor har valparna växt och bildat skelett - nu kan man alltså se dem på röntgen! Här har tiken blivit rejält rund om magen, fått ökat behov av mat och kan börja bli tröttare. Många tikar vill börja bädda och finna sig tillrätta i sin valplåda.

8-9 veckan

Nu närmar det sig valpning! Valprörelser kan nu kännas på med en hand mot tikens mage. Tiken behöver ta det mer lugnt, är rejält rund och kan ha svårt att äta ordentligt, speciellt om hon har många valpar i magen. 

Hur vet man att hunden är dräktig?

Det kan under de första veckorna vara svårt att veta säkert om tiken är dräktig eller ej - det går inte att veta med ett urinprov som på människor. Detta beror på att progesteronnivån, som är det värde som mäts i ett urinprov, hos tiken är samma oavsett om hon är dräktig eller inte.

Kring 4-5 veckor går det att konstatera dräktigheten med ett ultraljud, och kring 6-7 veckor går det att räkna antal valpar på röntgen.

Vilka näringsbehov har en dräktig hund?

När tiken blir dräktig ökar hennes behov av både fett och protein. När hon börjar producera mjölk ger detta också ett ökat behov av mineraler i kosten, framförallt kalcium. Tiken kan också ha svårt att äta tillräcklig mängd foder när valparna ligger och tar plats i magen, och behöver av denna anledning också ett mer energirikt foder. Foder anpassade för dräktiga och digivande tikar är utformat efter de här speciella näringsbehoven. 

Behovet av energi hos tiken varierar beroende på faktorer som tikens storlek, hur många valpar hon har, hur långt gången i dräktigheten hon är och hur mycket mjölk hon producerar. Vid dräktighetens första 4 veckor har tiken ungefär samma energibehov som vanligt, och behöver därför inte en ökad mängd foder så länge hon inte tappar i hull.

Vid dräktighetens sista fem veckor ökar tikens energibehov med ungefär 25-50%. Valparna kan ta stor plats i magen, vilket både kan ge tiken sämre aptit och lätt göra att hon kräks om hon äter för mycket. Då kan tiken behöva utfodras flera gånger och i små portioner om hon har svårt att äta.

Här kan du hitta vår fodertabell för dräktig tik.

Är du nyfiken på att läsa lite mer om kennlar som är anslutna till oss och deras erfarenheter av valpkullar på petgood? Det hittar du här.

Omnämnda produkter