close

Active location:

flag
Sweden
Currency: SEK

Select your country:

Vilket hundfoder passar en hund med känslig mage?

Foder & Näring
Hälsa
123
author

Skriven av Karin Lundgren

Leg djursjukskötare - veterinärteamet

Jag har jobbat de senaste 10 åren med det jag älskar - att se till att våra husdjur, speciellt katter och hundar, är friska och glada. Efter examen från SLU, 2013, har jag jobbat på både större djursjukhus och mindre kliniker, med anestesi, tandvård och nutrition.

Träffa teamet
arrow

Vissa hundar har "stålmage" och kan äta vad som helst utan problem, medan andra ägare kämpar med att hitta ett hundfoder som passar deras hund med känslig mage. Vad ska man göra och vilket hundfoder passar bäst?

Finns det hundmat och valpmat för känsliga magar?

När det kommer till känslig mage måste vi börja med grunderna – det finns ingen riktig diagnos som kallas känslig mage. Om du har en hund som upprepade gånger har problem med diarré eller kräkningar, trots att du utfodrar med ett helfoder av hög kvalitet, bör du alltid kontakta din veterinär och påbörja en utredning. Diarré och kräkningar, som kommer och går i skov, kan ha bakomliggande orsaker som parasiter, inflammationer, hormonsjukdomar, tarmsjukdomar eller allergier. Oavsett hur många foder eller kosttillskott du provar kommer besvären att kvarstå, även om det kan bli bättre i perioder. Därför bör orsaken alltid utredas först.

En valp kan oftare drabbas av episoder med kräkningar eller diarré, vilket kan beror på allt nytt som valpen möter. De är mer benägna att smaka och slicka nya saker, och kan då få i sig bakterier som immunförsvaret inte har mött tidigare, eller tugga på något olämpligt. En lite känslig mage hos en valp är mer att vänta, men det bör inte vara kraftigt eller frekvent, eftersom även detta bör undersökas av en veterinär. Valpar blir också uttorkade snabbare än vuxna hundar och kräver veterinärvård tidigare.

Sedan tillbaka till hundmat för känsliga magar – för som sagt, eftersom det finns många orsaker till en känslig mage kan olika typer av mat passa. Om den bakomliggande orsaken är en allergi mot en proteinkälla kan ett allergifoder vara aktuellt. Här kan du läsa mer om vårt insektsbaserade foder vid foderallergi.

Spannmål får ofta skulden för att orsaka magproblem, men de är i allmänhet lättsmälta energi- och kolhydratkällor. Allergi mot spannmål eller gluten är betydligt ovanligare än allergi mot proteinkällor, men veteallergi kan förekomma hos hundar. Vi har därför valt att utesluta vete från vårt foder för att även passa hundar med känd eller misstänkt allergi eller känslighet för vete eller gluten.

Vi har även skrivit en artikel om hundfoder för hundar med känslig hud, om din hund har den typen av bekymmer kopplat till sitt foder.

Hur har vi utvecklat vår mat för att gynna tarmhälsan?

I vårt insektsbaserade foder har vi även valt att använda ingredienser som bidrar till en god tarmhälsa och därför kan gynna hundar som lättare hamnar i obalans i tarmfloran. På senare tid har allt mer forskning visat hur viktig tarmens goda bakterieflora är för tarmens hälsa. Att inkludera ingredienser som ger näring åt de goda tarmbakterierna, det vill säga prebiotika, och bidrar till tarmens rörlighet, det vill säga kostfiber, bidrar till ett hälsosamt mag-tarmsystem. Vi har därför valt att inkludera följande ingredienser i vårt foder:

Potatis och rödbetor: Värdefulla källor till lösliga och olösliga kostfibrer som främjar tjocktarmens hälsa och rörlighet.

Inulin: Källa till FOS, fruktooligosackarider, ett prebiotikum som stödjer tillväxten av nyttiga mag-tarmbakterier, vilket bidrar till optimal tarmhälsa och stödjer mag-tarmfunktionen.

B-vitaminer från sjögräs och bryggerijäst: Rik på B-vitaminer inklusive vitamin B12 och antioxidanter. Bryggerijäst stödjer en hälsosam tarmflora genom sin verkan som en viktig källa till kostfiber och båda ingredienserna bidrar med B-vitaminer som fyller många viktiga funktioner i kroppen, speciellt i matsmältningssystemet där de är viktiga faktorer i ämnesomsättningen och enzymaktiviteten.

Yucca schidigera: Hjälper till att minska avföringslukt via växtsaponiner som stabiliserar jäsningen i tjocktarmen och hjälper till att minska ammoniakproduktionen.

3 snabba tips för en hund med känslig mage:

  1. Boka ett besök hos din veterinär och undersök orsaken.

  2. Ge hunden ett helfoder av hög kvalitet.

  3. Se till att hundens kost innehåller ingredienser som främjar tarmhälsa: kostfibrer, prebiotika och B-vitaminer.