close

Active location:

flag
Sweden
Currency: SEK

Select your country:

123

Kan hundar äta kattmat?

Foder & Näring
author

Skriven av Karin Lundgren

Leg djursjukskötare - veterinärteamet

Jag har jobbat de senaste 10 åren med det jag älskar - att se till att våra husdjur, speciellt katter och hundar, är friska och glada. Efter examen från SLU, 2013, har jag jobbat på både större djursjukhus och mindre kliniker, med anestesi, tandvård och nutrition.

Träffa teamet
arrow

De flesta kanske har hört att katter inte ska äta hundmat, eftersom katter har ett högre behov av vissa aminosyror, vitaminer och fettsyror än hundar. Men hur fungerar det tvärtom? Kan hundar äta kattmat, och om inte, finns det anledning att oroa sig om de råkar stjäla en tugga?

Petgoods insektsbaserade hundfoder är speciellt utvecklat för hundens näringsbehov. Vårt recept är därför anpassat efter hundens behov av protein, fett, energi, vitaminer och mineraler.

Kan hundar äta kattmat?

Katter är helt andra djur än hundar. Hunden är allätare medan katten är köttätande. Kattfoder innehåller generellt högre nivåer av fett och protein och därmed ett högre total energiinnehåll. Det innehåller också högre nivåer av vissa vitaminer, såsom vitamin A, fettsyror, såsom arakidonsyra, och aminosyror, såsom taurin.

Förenklat har de två olika djurarterna olika ämnesomsättning och näringsbehov och ska utfodras med det foder som är anpassat för varje djurart. Om katter äter hundmat regelbundet finns det risk för allvarliga näringsbrister. Men vad händer om situationen är den motsatta?

Är det farligt för hundar att äta kattmat?

Teoretiskt är kattmat inte farligt för hundar, problemet är snarare att det blir "för mycket av det goda". Kattfoder är som sagt generellt sett mer energirikt, och rikare på fett och protein än hundmat. Det är helt enkelt för mycket kalorier vilket gör att det finns en ökad risk att hunden blir överviktig om hunden äter kattmat under en längre period.

Den högre fetthalten kan också göra maten svårsmält för hundens matsmältningssystem. Hundar är känsligare för höga fettnivåer och riskerar att utveckla inflammation i bukspottkörteln om fettintaget är för högt.

Med det sagt så behöver man inte oroa sig om hunden råkar stjäla en munsbit (de brukar tycka att det är väldigt gott!), men hundar ska inte äta kattmat regelbundet eller i stora mängder.

Alltså, hundmat för hundar och kattmat för katter

Våra foderrecept har tagits fram tillsammans med vår chefsveterinär Nicky Sluczanowski tillsammans med smådjursnutritionister. Vi baserar näringsinnehållet i alla våra recept på aktuella rekommendationer från FEDIAF och den senaste forskningen, så att våra recept anpassas i detalj till våra hund- och kattvänners unika och speciella behov.