close

Active location:

flag
Sweden
Currency: SEK

Select your country:

Kan katter äta hundmat?

Foder & Näring
123
author

Skriven av Karin Lundgren

Leg djursjukskötare - veterinärteamet

Jag har jobbat de senaste 10 åren med det jag älskar - att se till att våra husdjur, speciellt katter och hundar, är friska och glada. Efter examen från SLU, 2013, har jag jobbat på både större djursjukhus och mindre kliniker, med anestesi, tandvård och nutrition.

Träffa teamet
arrow

Då och då får vi frågor om det går att ge vår insektsbaserade hundmat till katter också – det korta svaret är nej, och här förklarar vi lite mer ingående varför katter inte bör äta hundmat alls.

Kan katter äta hundmat?

Petgoods insektsbaserade hundfoder är speciellt utvecklat för hundens näringsbehov. Vårt recept är därför anpassat efter hundens behov av protein, fett, energi, vitaminer och mineraler.

Katter, å andra sidan, är helt andra djur än hundar. Hunden är en allätare medan katten är en köttätare. Katter har ett högre behov av fett och protein i kosten, och även en annan essentiell aminosyra de behöver för att få igenom kosten - taurin.Taurin är en livsviktig aminosyra för katten, eftersom brist på detta näringsämne kan leda till hjärtsjukdomar eller allvarliga ögonskador och blindhet. Av denna anledning är det av yttersta vikt att katter utfodras med kattmat - dessa innehåller alltid högre halter av taurin.

Förutom taurin finns det även andra vitaminer och fettsyror som är väsentliga för katten att få i sig genom kosten. 

Vitamin A är ett essentiellt vitamin som är viktigt för bland annat nervsystemet, musklerna och ögonens funktion. Hundar kan ta upp vitamin A från både animaliska och växtbaserade källor, till exempel morötter där betakaroten omvandlas till vitamin A av enzymer i hundens kropp, precis som hos människor. Strikta köttätare å andra sidan, som katter, behöver aktivt vitamin A direkt i kosten.

Vitamin B3, eller niacin , är ett vitamin som allätare, som hunden, kan ta upp på flera sätt, dels genom att omvandla aminosyran tryptofan till niacin i kroppen, och dels genom att äta en kost rik på niacin. Även här skiljer sig hunden från katt, då katter inte själva kan omvandla tryptofan till niacin utan behöver det direkt i kosten.

Arakidonsyra , är en essentiell fettsyra för katten, som mestadels är tillgänglig i animaliska källor. Hundar kan bilda denna fettsyra från växtbaserade källor, medan katter behöver den direkt från animaliska.

Alla dessa skäl ger oss det korta svaret på frågan "kan katter äta hundmat?: Nej, det kan de inte, eftersom de riskerar att utveckla allvarliga näringsbrister.

Så, ingen hundmat för katter!

För att säkerställa bästa möjliga näring för våra kattvänner har vår chefsveterinär Dr Nicky Sluczanowski lagt en enorm mängd omsorg och kärlek i vårt torrfoder för katt. Vi baserar näringsinnehållet i alla våra recept på aktuella rekommendationer från FEDIAF och den senaste forskningen. Och insekter är inte växter – de är rika på protein och essentiella amino- och fettsyror, precis som katten behöver!