close

Active location:

flag
Sweden
Currency: SEK

Select your country:

Body Condition Score - Hur du avgör om din katt är i hälsosamt hull

Hälsa
123
author

Skriven av Karin Lundgren

Leg djursjukskötare - veterinärteamet

Jag har jobbat de senaste 10 åren med det jag älskar - att se till att våra husdjur, speciellt katter och hundar, är friska och glada. Efter examen från SLU, 2013, har jag jobbat på både större djursjukhus och mindre kliniker, med anestesi, tandvård och nutrition.

Träffa teamet
arrow

Att ha en glad och frisk katt kräver viss uppmärksamhet och ansvar från dig som kattägare. Det är viktigt att regelbundet hålla koll på din katts vikt och kroppsform. Men att avgöra om katten är överviktig, underviktig eller i idealhull, kan vara knepigt. I den här artikeln guidar vi dig med veterinärernas egna verktyg!

Först och främst är det viktigt att du följer utfodringsrekommendationer och ger rätt mängd mat beroende på din katts vikt och aktivitetsnivå. Om du är osäker på hur mycket mat du ska ge din katt, kan du kika på våra utfodringsrekommendationer som baseras på riktlinjer från FEDIAF.

Body Condition Score

WSAVA är förkortningen för World Small Animal Veterinary Association. De har tagit fram ett verktyg som kallas Body Condition Score som kan hjälpa kattägare checka sin katts storlek och form samt få en bättre förståelse för kattens tillstånd och utveckling. Skalan graderar din katts hull mellan 1-9, där 1 är grav undervikt och 9 svår fetma.

Såhär bedömer du din katt på skalan:

  • Du börjar med att titta på kattens kroppsform både uppifrån och från sidan. Oavsett ras bör du kunna se en midja på din katt från båda sidor. Detta kan förstås vara svårare med fluffiga katter med lång eller tjock päls.

  • Känn sedan på kattens kropp framifrån och bak med en hand på varje sida. När du känner med fingrarna över kattens revben ska du kunna känna dem med ett lätt tryck, utan att behöva "gräva in" fingrarna.

  • Om du sedan känner längre bakåt ska du känna att midjan smalnar av där bröstet slutar, för att sedan vidgas över höfterna igen. Du ska kunna känna höfterna, men de ska inte vara överdrivet vassa.

Kika själv här nedan. Tycker du att det är svårt att bedöma med hjälp av skalan eller har funderingar rörande din katts vikt och hälsotillstånd, kan du alltid ta hjälp av din veterinärmottagning.

Vilken Body Condition Score har din katt?

Var hamnade din kisse på skalan?

Body Condition Score 1-3

Din katt ligger under idealhull. Hamnar din katt här trots att du ger den tillräckligt med foder och övrig omvårdnad, rekommenderas ett besök hos din veterinär för att utreda orsaker till viktnedgången.

Body Condition Score 4-5

Perfekt, din katt har idealhull! Detta innebär att den har rätt förutsättningar för att vara en frisk och glad kisse genom livet.

Body Condition Score 6-9

Din katt lider av övervikt eller till och med fetma. Hamnar din katt här rekommenderas den att gå ned i vikt för att inte riskera problem med sin hälsa, nu eller senare i livet. Flera sjukdomar hos katt är nära kopplat till övervikt, som urinvägssjukdomar, diabetes och ledsjukdomar. Hamnar din katt i någon av de övre kategorierna (BCS 8-9), rekommenderas ett veterinärbesök för att få professionell hjälp med din katts viktnedgång, eller utreda orsaker till kattens övervikt.