close

Active location:

flag
Sweden
Currency: SEK

Select your country:

Allergifoder & insektsprotein för katt

Foder & Näring
Hälsa
123
author

Skriven av Karin Lundgren

Leg djursjukskötare - veterinärteamet

Jag har jobbat de senaste 10 åren med det jag älskar - att se till att våra husdjur, speciellt katter och hundar, är friska och glada. Efter examen från SLU, 2013, har jag jobbat på både större djursjukhus och mindre kliniker, med anestesi, tandvård och nutrition.

Träffa teamet
arrow

Vi får många frågor om vårt torrfoder för katt kan användas som allergifoder. Här reder vi ut några begrepp kring allergi, vilka typer av allergifoder som finns och förklarar varför ett insektsbaserat foder kan fungera bra för foderallergiska katter. Tänk på att du som har en katt som står på allergifoder, hypoallergenic foder eller är under allergiutredning, alltid ska konsultera din behandlande veterinär innan du gör ändringar i kattens foder och rutiner.

I den här artikeln kommer vi att prata om:

  • Vilka är de vanligaste allergierna hos katt?

  • Vilka symptom kan orsakas av allergi?

  • Vad är en allergiutredning?

  • Vad är skillnaden mellan hydrolyserat foder och hypoallergent foder?

  • Kan petgoods insektsbaserat foder fungera?

Vilka är de vanligaste allergierna hos katt?

Allergi hos katt kan förenklat delas upp i två kategorier: fodermedelsallergi eller atopi. Atopi är en allergi mot något i omgivningen, till exempel pollen, gräs, kvalster eller mögel. Vi kommer här endast gå in på foderallergi, men tänk på att katten kan ha både fodermedelsallergi och atopi samtidigt, eller bara det ena. Det gör det därför ibland svårt att få en diagnos kring exakt vad det är katten reagerar på.

När det kommer till fodermedelsallergi är det vanligast att katten är allergisk mot någon eller flera proteinkällor. Enligt en studie från Mueller et al (2016) är de vanligaste dietallergenerna nötkött, fisk, kyckling och vete. I dessa lägen kan ett allergifoder eller ett hypoallergenic foder vara aktuellt för katten.

Vilka symptom kan orsakas av allergi?

De vanligaste symtomen hos katt är dermatologiska symtom som klåda, utslag och hudirritationer. Ofta visar det sig genom ett överdrivet putsande och tvättande där katten tvättar bort päls, eller får sår och utslag runt hals, öron eller ansikte.

Vad är en allergiutredning?

Om du misstänker att din katt är allergisk rekommenderas du att påbörja en allergiutredning hos veterinär. Om det misstänks att din katt har fodermedelsallergi, är en eliminationsdiet ett steg i utredningen mot att ta reda på vad din katt är allergisk mot. I dessa dieter används ofta allergifoder med hydrolyserat protein. Målet är att ta reda på om din katt är foderallergisk, och om ja, vilka allergener katten reagerar på.

Om din katt skulle vara under allergiutredning och specifikt stå på allergifoder under en eliminationsdiet, byt inte foder utan att först ha konsulterat din veterinär!

Vad är skillnaden mellan hydrolyserat foder och hypoallergent foder?

Ett hydrolyserat protein är ett protein som bryts ner i små bitar. Tack vare detta reagerar den allergiska kattens immunsystem inte på det. Detta innebär att allergiska katter kan tolerera olika typer av hydrolyserade allergifoder, och dessa används därför i elimineringsdieter.

Begreppet hypoallergen har ingen fastställd definition och kan därför vara lite förvirrande. Ordet betyder egentligen "låg-allergen". Oftast menas att proteinet kommer från en ovanligare källa och därför har lägre risk att orsaka allergiska symtom. Det kan betyda att proteinet är hydrolyserat, men det finns ingen garanti. Vissa tillverkare använder också termen hypoallergenic i betydelsen att produkten endast innehåller en proteinkälla, vilket också kan kallas singelprotein.

Kan petgoods insektsbaserade foder fungera?

Om en foderallergi har konstaterats med en eliminationsdiet är nästa steg vanligtvis att försöka introducera en ny proteinkälla för att utvärdera om katten tolererar den. Insektsprotein är en ny, ovanlig proteinkälla som de flesta katter inte har utsatts för. Tack vare detta är risken för att immunsystemet reagerar på proteinet mindre. Insekter är den enda animaliska ingrediensen i våra produkter. Vårt foder är inte hydrolyserat, utan är utvecklat som ett friskfoder.

Det finns inget foder som fungerar till 100% för alla allergiska katter, eftersom alla katter är unika och har olika behov. Enligt aktuell forskning på hund finns det en risk för korsreaktioner mellan insektsarter, vilket innebär att hundar med kvalsterallergi också kan reagera på insekter. Detta är ett område som det fortfarande forskas på, och mycket data saknas ännu på katt, men kattägare till katter med kvalsterallergi bör vara medvetna om att det finns en risk att de också reagerar på en insektsbaserad diet.

Och sist men inte minst, återigen rekommenderar vi alltid dig med en allergisk katt att konsultera din veterinär innan du gör några ändringar i behandling, allergifoder till katten eller andra rutiner.