close

Active location:

flag
Sweden
Currency: SEK

Select your country:

5 tips för bättre tandhälsa

Hälsa
123
author

Skriven av Karin Lundgren

Leg djursjukskötare - veterinärteamet

Jag har jobbat de senaste 10 åren med det jag älskar - att se till att våra husdjur, speciellt katter och hundar, är friska och glada. Efter examen från SLU, 2013, har jag jobbat på både större djursjukhus och mindre kliniker, med anestesi, tandvård och nutrition.

Träffa teamet
arrow

Att ta hand om din hunds tandhälsa är lika viktigt som att ta hand om dina egna tänder. Men hur gör jag det på bästa sätt, och måste jag verkligen borsta min hunds tänder? Kolla in våra 5 tips för bättre tandhälsa nedan!

1. Besök din veterinär

Precis som du behöver gå till tandläkaren då och då, så behöver din hund ocksådet. När du tar med din hund för rutinbesök eller vaccinationer, be din veterinär att också göra en tandkontroll. De flesta hundar behöver också en professionell tandrengöringsbehandling regelbundet. Om du vill börja borsta din hunds tänder är det en bra idé att göra en veterinärkontroll innan för att se till att det inte finns några inflammationer eller andra smärtsamma problem när du börjar. Din veterinär kommer att ge vägledning om personliga rekommendationer om vad som är bäst för din hund.

2. Borsta din hunds tänder

Det i särklass vanligaste problemet med våra hundars munhälsa är bildningen av plack och tandsten. Plack är en bakteriebeläggning som bildas på hundens tänder, och orsakas av både hundens naturliga munflora och kost. När plack blandas med mineraler i saliven stelnar det och byggs upp och blir så småningom tandsten.

Nästan alla hundar får tandstensproblem någon gång i livet. Små raser eller raser med kort nos är dock klart överrepresenterade, och de får också ofta problem i yngre ålder. Tandsten leder i det långa loppet till ett värre problem - tandlossning, och processen kan vara snabb. Och ja, det enda riktigt effektiva sättet att förhindra tandsten är tandborstning.

Läs mer om hur du borstar din hunds tänder.

3. Komplettera tandborstningen med dental sticks

Förutom tandborstning kan olika former av tuggben och dental sticks ha en positiv inverkan på din hunds tandhälsa. Tuggandet är bra för att förebygga tandsten, hålla tänder och tandkött i trim och tillfredsställa hundens mentala behov av att tugga.

Många olika typer av tuggben är bra, men så kallade dental sticks är speciellt framtagna för att hålla tänderna friska och kommer med egenskaper som är extra fördelaktiga. Den viktigaste egenskapen är att de är utvecklade med speciella fibrer som ska ge ett ökat tuggmotstånd och en borstningseffekt på tanden.

Våra dental sticks har speciella fibrer i skalet för en borstande effekt, och innehåller även andra specifika ingredienser som zink, mynta och persilja som har en positiv effekt på tandhälsan.

I den här artikeln kan du läsa mer om effekten av ett dagligt tuggben till vovven.

4. Kontrollera din hunds mun

Rutinen kring tandborstning är inte bara bra för själva tandborstningen, utan för att hunden också kommer att vänja sig vid att du hanterar hans eller hennes mun och läppar. Du får också lära dig hur hundens mun ser ut när den är frisk och kan då lättare upptäcka eventuella problem, som skadade tänder eller inflammerat tandkött.

5. Undvik dessa risker för att skydda din hunds tänder

För hårda ben, som märgben, kan orsaka skador eller sprickor på hundens tänder. Detta är särskilt viktigt för unga hundar, som har känsligare tänder. Du ska inte heller låta hunden bära stenar eller andra hårda/tunga föremål i munnen.

Tennisbollar är roliga att kasta, men låt inte hunden ligga och gnaga på dem. Materialet i dem är förvånansvärt grovt och sliter på hundens tänder.

Det finns kosttillskott för hundar med ingredienser som påstås förhindra tandsten, som pulver att blanda med maten eller tillsatser till hundens vatten. Tyvärr har dessa produkter låga vetenskapliga bevis och bör därför aldrig ersätta tandborstning.

För att sammanfatta: kolla munnen, borsta tänderna och en dental stick om dagen håller doktorn borta... En frisk mun är nyckeln till en frisk hund, så även om tandborstning kan vara en utmaning - håll i, det är värt det!

Omnämnda produkter