close

Active location:

flag
Sweden
Currency: SEK

Select your country:

Ambassador Krysset and Xtrem

Krysset and Xtrem

https://a.storyblok.com/f/236174/927x1159/87814b65f0/ambassador-krysset-and-xtrem.webp

Krysset och Xtrem

Malinois

Möt Micke och hans belgiska vallhundar, mallinois, Krysset och hans son Xtrem. Hundarna jobbar som tjänstehundar och deras specialområden är skydd, sök och narkotikasök. Hundarna har mycket energi och trivs bäst när de får aktivera både kroppen och hjärnan, vilket de får utlopp för i sitt viktiga arbete tillsammans med Micke.

Välkomna till petgood-familjen! Kort, vilka är ni?

Jag heter Carl-Mikael Nordensvan, är  42 år och bor i Ale kommun strax utanför Göteborg. Jag är husse till två belgiska vallhundar, malinois: 7-åriga Mecberger X'it, “Krysset”,  och Blackneck's D'Xtrem, “X". Krysset är pappa till min nya stjärna, Xtrem.

Vad gör du och dina mallar i arbetet som tjänstehundar?

Jag arbetar på ett stort bevakningsföretag som hundförare och utryckningsväktare. Där är Krysset med mig,  i första hand för skydd, men även sök genom att hjälpa mig undersöka om någon är kvar på området som jag åker på larm på. De får även vara med och hjälpa till att skydda mina kollegor om de hör av sig och behöver hjälp, till exempel i publika miljöer som mitt inne i centrala Göteborg eller i köpcentrum. Krysset är även en narkotikahund, där vi åker runt på olika företag och skolor och utför narkotikasök. Xtrems uppdrag är att så småningom ta över pappas roll!

Hur kom ni in på detta spår, med sök och skydd?

Jag har alltid gillat hundar sedan jag var liten, och gjorde min värnplikt som hundförare på ett specialförband. Sedan pausade jag några år och har gjort i stort sett allt man kan pyssla med inom säkerhetsbranschen, men föll till slut tillbaka på det jag gillar mest att arbeta med: hund! Mitt specialområde är just tjänstehundsträningen och specialsöket, även om vi tränar annat också, och även gjort nån tävling.

Vilka egenskaper är extra viktiga hos hunden i detta arbete?

Det behöver vara hundar med stor arbetslust - stor “will to please”. Det ska även vara sociala och  trevliga hundar. Något som för mig är det viktigaste att träna i tidig ålder är miljöträning i många olika sorters miljöer: ut på stan, gallertrappor, mörka och trånga utrymmen, hala golv - det vill säga allt som min vuxna hund kan komma utsättas för i arbetet.

Vad skulle du säga är speciellt med Malinios och varför blev det just denna ras?

Det jag gillar med mallar är att de vill arbeta: de vill vara till lags, och de frågar alltid efter mer. Det är en väldig allround arbetshund som man kan ha till allt. Det är inte en hund som mår bra av att bara ligga hemma och vänta på husse eller matte, för att sedan gå en promenad - det är en arbetande hund som behöver arbeta mycket med kroppen men framförallt hjärnan för att bli nöjd!

Hur kom ni i kontakt med petgood och hur fungerar det för hundarna?

Jag träffade petgood på Gothenburg Horse Show där vi var och hade uppvisning med mitt företag. Där träffade jag Pernilla och vi hade ett fint samtal och min killar blev galna bara de kände doften av påsarna! Så vi bestämde oss för att testa. Grabbarna mår super på fodret och är jättefina i hull och päls, så vi är supernöjda!

Tack Carl-Mikael, Krysset och Xtrem, vi är så glada att ni är med oss