close

Active location:

flag
Sweden
Currency: SEK

Select your country:

Breeder Lihhku

Breeder Lihkku

https://a.storyblok.com/f/236174/960x960/0e35e168c3/breeder-lihhku-2.webp

Kennel Lihkku

Finsk lapphund

Möt Mia och hennes kennel Lihkku med uppfödning av finsk lapphund. Kenneln har varit aktiv sedan 2013 och ligger i Alingsås. För Mia och hennes arbetande och aktiva hundar (som alla bär samiska namn) är kost och näringsinnehåll i maten mycket viktigt. Med petgood upplever hon att hundarna är pigga och glada samt har fått bättre päls och friskare tassar.

Mia och hennes kennel Lihkku med uppfödning av finsk lapphund är en av de aktiva kennlarna i petgoods uppfödarklubb.

”Jag har haft hundar mer eller mindre hela mitt liv och rasen finsk lapphund i snart 14 år. Utgångspunkten för min kennel var min första finska lapphund, min underbara hane Raiku som väckte mitt intresse för denna fantastiska ras. Första kullen kom 2018 och nu har jag totalt 16 hundar i min kennel.”

Finsk lapphund är en ras med lång historia, en mångsidig hund med egenskaper som var viktiga när den var samisk brukshund; den behöver vara modig och självsäker, men samtidigt tålig och villig att arbeta. Det är en frisk ras som idag är en underbar allroundhund inom både viltspår, agility, nosework och andra hundsporter, säger Mia.

”Min uppfödning av finsk lapphund bygger på fyra hörnstenar; ursprung, funktion, mentalitet och arbete. Kennelns namn Lihkku går också tillbaka till dess ursprung - det betyder lycka på samiska. Hundarna får också samiska namn och jag har ett nära samarbete med samerna i norr där hundarna arbetar som vallhundar.”

För Mia och hennes arbetande och aktiva hundar är kost och näringsinnehåll i maten mycket viktigt.

”Mina hundar är arbetande och högpresterande och då är det viktigt att de har en hållbar och hälsosam mat som ger dem all näring de behöver och en bra mättnadskänsla. Att den dessutom är klimatvänlig är en stor bonus. Vi har provat fodret ett tag nu och jag ser skillnad på att hundarna har en blankare, starkare päls med mindre mjäll och friska tassar. De är precis som vanligt riktigt pigga och glada! Det känns spännande att få vara en del av petgood nu och jag är så glad för samarbetet!”

Vi på petgood kan bara säga detsamma, och vi ser fram emot härliga, ulliga små lapphundsvalpar i vår!

* Foton: Stina Tiselius & Kennel Lihkku