close

Active location:

flag
Sweden
Currency: SEK

Select your country:

Ambassador Emma and Quincie

Emma and Quincie

https://a.storyblok.com/f/236174/1152x1440/5b1fdf556d/ambassador-emma-and-quincie.webp

Emma och Quincie

Labrador Retriever

Emma och hennes labrador är en av Petgoods ambassadörer. Quincie är en tjänstehund från Kustmarken, och stöttar Emma i hennes vardag. Deras relation är stark och inspirerande - lär känna dem lite bättre!

Hej Emma kan du berätta lite om dig själv?

Jag är en positiv och glad person och bor i Varberg med min tjänstehund Quincie. När jag inte jobbar med marknadsföring i Göteborg har jag ett stort intresse för hundträning. Jag tackar aldrig nej till en utekväll med vänner eller familj, och jag är dessutom en adrenalinjunkie så att resa är ett måste – både till solen och högt upp i skidbacken med en sitski.

Vem är quincie?

Quincie är en glad och energisk 3-årig labrador som vet hur man kan njuta av livet. Hon är också en väldigt modig och orädd hund. Den här tjejen vet vad hon vill och är lika envis som sin ägare, vilket är bra och dåligt. Hon gillar att visa att hon kan saker och alltid är villig att lära sig något nytt. Men hon är också bestämd med vad hon inte gillar, ett exempel på detta är vatten. JA, jag har labradoren som inte gillar att bada eller gå ut i regnet! Hon går absolut inte i vattenpölar om hon inte måste, det finns med andra ord en anledning till att hon har fått smeknamnet "den lilla divan".

Det bästa med Quincie är hennes optimism. Hon är alltid glad över de små sakerna och det som är underbart med hennes optimism är att det smittar. Om hon engagerar sig i till exempel träning, gå ut eller något annat så gör jag det också. Hon är extremt förtjust i mat och det bästa på sommaren är vattenmelon, hon lever efter mottot "kan det ätas så är det måste ätas". Men för henne är nog dagens höjdpunkt när det är dags för frukost, lunch och middag!

Hur var det när Quincie flyttade in hos dig?

För 2 år sedan förändrades mitt liv - till hundra procent till det bättre, men det var absolut inte vad jag förväntade mig. För två år sedan hade jag aldrig ägt en hund eller ens tagit hand om en hund. Nu skulle jag inte bara bli hundägare utan även hundförare. När de kom från Kustmarken och lämnade Quincie var jag väldigt glad men också nervös eftersom jag inte visste vad jag skulle förvänta mig. Jag hade någonstans byggt upp en bild i mitt huvud av hur det skulle bli utifrån saker jag läst, hört och sett. Det var en romantiserad syn på verkligheten, inte för att jag trodde att inget skulle vara svårt, utan för att jag hade helt fel om vad som skulle vara svårt och lätt.

Quincie lärde mig snabbt att det svåra inte var att träna henne till assistanshund, det var den enkla delen. Det svåra var att lära känna denna fantastiska och underbara individ som hade kommit hem till mig. Jag har älskat Quincie sedan dag ett, men att lära känna henne och lita på henne tog tid som i mitt huvud på den tiden bara skulle ta tre dagar. Det tog tid för oss båda att lära känna varandra och lita på varandra och forma en ny vardag. Det var tufft att få hem en hund man inte kände och samtidigt lära sig vad det innebär att vara hundägare och en bra hundförare. Men dessa två år utan Quincie vill jag inte ens veta hur det kunde ha sett ut. Jag kan inte föreställa mig hur livet var innan jag fick Quincie för det känns som att hon alltid har varit en del av mitt liv och jag vill aldrig ändra på det.

Vad hjälper Quincie dig med i din vardag?

Många säger att en hund bara är en hund. Det är mycket fel med det uttrycket men för mig är Quincie allt annat än bara en hund. För det första är hon en fantastisk tjänstehund och med andra ord ett hjälpmedel för att klara min vardag mer självständigt, detta på grund av min funktionsvariation cerebral pares (CP-skada) som påverkar min förmåga att kontrollera vissa muskler i min kropp vilket leder till att jag har svårt med min finmotorik och balans till exempel. Så Quincie hjälper mig att plocka upp saker och röra mig genom att fungera som ett balansstöd. Hon kan också hjälpa mig att ta av mig jackan, öppna dörrar och mycket mer.

Har ditt förändrats sedan Quincie kom in i bilden?

Quincie är inte bara praktiskt stöd utan också en enorm säkerhet och trygghet. Känslan av att inte vara ensam utan alltid ha sin bästa vän vid sin sida är obeskrivlig. På grund av min fysiska funktionsvariation kan jag i många situationer känna mig lite utsatt och att inte behöva känna mig ensam i de situationerna betyder mycket för mig. Sist men inte minst har Quincie bidragit till ökad självständighet på olika sätt i min vardag. Hon ger mig också viljan att fortsätta kämpa fysiskt och mot alla de fördomar och orättvisor som finns kring människor med funktionsvariationer.

Quincie har förändrat mitt liv på ett sådant sätt att vardagen alltid är lite ljusare och har så mycket mer glädje i sig. Hon har ändrat min syn på mig själv och gett mig trygghet och självförtroende att våga stå upp för mig själv lite mer och för mina rättigheter.

Vad tycker ni om att göra tillsammans?

Vi tar gärna skogspromenader tillsammans, tränar rallylydnad och mycket mys.

Är det något mer du vill berätta om din och Quincies underbara relation?

Jag skulle också vilja tillägga att det fina med att ha en tjänstehund som Quincie är att vårt förhållande är så jämställt. När du har en funktionsvariation betyder det att din fysiska frihet och självständighet alltid ligger i någon annans händer, och du är alltid mer beroende av en person än de är av dig. Därför är min relation med Quincie värdefull och speciell eftersom hon behöver mig lika mycket som jag behöver henne.

En annan sak som har varit en utmaning för oss båda är att Quincie är en hund som älskar precis allt och alla. Det här har varit något vi har fått träna mycket på eftersom hon har gillat att hälsa på folk, och ofta i situationer där hon inte borde. Men efter mycket träning och uthållighet har hon nu insett att när selen är på betyder det att det är dags att jobba. Men när selen väl tas av kan hon återgå till att vara den galna och översociala vovve hon verkligen är! Hon har trots allt en talang för att charma de flesta hon träffar.

Vi på petgood kunde inte vara mer stolta över att ha Emma och Quincie som våra ambassadörer!